Podrum Stojković
Banoštor
DUGA PORODIČNA TRADICIJA
Duga porodična tradicija, generacijama s ljubavlju podizani vinogradi, kombinacija savršenih mikroklimatskih uslova i izuzetne istrajnosti da se sa kolena na koleno prenosi naklonost ka ovom lepom ali i napornom poslu su samo neki od epiteta kojima se može opisati podrum porodice Stojković koji datira još iz 1912. god. Vinogradi porodice Stojković se prostiru na severnim padinama Fruške gore u Banoštoru, selu koje se nalazi na samoj obali Dunava pa se zbog blizine reke i refleksije Sunčevih zraka sa površine vode često kaže da je to selo sa dva Sunca.
Već sam polozaj vinograda i priroda oko njih su preduslov da se uz dovoljno ljubavi i truda sa 4 ha može stvoriti 30.000 litara vina vrhunskog kvaliteta. Od sorti grožđa koje su zastupljene u vinogradima proizvode se Italijanski rizling i Šardone od belih, Kaberne sovinjon i Vranac od crvenih i Roze od Muskat Hamburga. Od nedavno porodica Stojković u lepo uređenom prostoru može na degustaciji da ugosti do 50 posetilaca a u planu je izgradnja apartmana gde ce putnik namernik posle domaćih proizvoda i čase vina moći i da se odmori.
Preporučena vina vinskog podruma Stojković
Vranac Stojković barrique
Vino tamno crvene boje sa purpurnim nijansama odležalo u novim hrastovim buradima 18 meseci…izrazito punog ukusa sa izraženim taninima, umerenih kiselina… mirisi šumskog voća sa notama nagorelog drveta veoma dobro se slažu sa dugo odležalim crvenim mesom,crnom čokoladom i prženim bademima… Poslužiti ga na temperaturi od 14 do 16 stepeni.
Italijanski rizling Stojković
Vino zelenkasto-žute boje sa mirisnim notama zove i vinogradarske breskve, lagano sveže na ukusu sa umerenim kiselinama… vino koje najbolje oslikava karakter Banoštora, Dunava i Srema… preporucljivo kao osveženje za dane provedene uz Dunav i rečnu ribu a fenomenalno ide i uz orasnice ili strudlu sa orasima….Poslužiti ga rashlađeno na temperatruri od 8 do 10 stepeni
Cabernet Sauvignon Stojković barrique
Vino rubin crvene boje odležalo u novim hrastovim buradima 18 meseci… punog ukusa,blagih tanina,umerenih kiselina sa mirisima visnje,vanile i blago nagorelog drveta…slaze se dobro sa manje odležalim crvenim mesom a za ljubitelje slatkih ukusa probati ga sa tortom od crne čokolade sa višnjama… Poslužiti ga na temperaturi od 15 do 17 stepeni.
Chardonnay Stojković
Vino zlatno-žute boje sa mirisima tropskog voća,blagih kiselina i punog ukusa… lepo se slaže sa pilećim i ćurećim mesom i grilovanim povrćem…za prave ljubitelje ukusa probati ga jako rashladjenog sa svežim sezonskim jagodama…. Poslužiti ga rashlađeno na temperature od 10 do 12 stepeni
Chardonnay Stojković barrique
Vino tamno-žute boje sa mirisima vanile i blago nagorelog drveta,izrazito punog i kremastog ukusa, umerenih kiselina,odležalo 6 meseci u novom hrastovom buretu spremno da se uhvati u koštac sa teletinom ispod sača,svinjskim vratom sa rostilja I masnijom rečnom ribom… Za sladokusce probati ga uz tortu od crne čokolade i prženih lešnika… Poslužiti ga rashlađeno na temperature od 10 do 12 stepeni.
Rose Stojković
Vino oranž-roze boje napravljeno 100 % od sorte Muskat Hamburg,polusuvo lagano vino sa svega nekoliko grama neprevrelog sećera izrazito muskatne arome sa cvetnim mirisima ruže… lepo se slaže uz laganije obroke od piletine i bele rečne ribe a treba ga probati i uz voćne torte… Poslužiti ga rashlađeno na temperature od 6 do 8 stepeni
Banoštorske vinarije
Sijački / Uroševič / Radošević / Stojković / Kuzmanović